Behandlingsområder

Sundhed handler ikke om at være tyk eller tynd.

Sundhed handler ikke om at tælle kalorier eller ej.

Sundhed handler ikke om at have BMI 20 eller 30.

Sundhed handler om at være glad.

Sundhed handler om at acceptere sig selv.

– Nadja Vienberg Hansen

Overvægt

Uanset om du ønsker at tabe mange kilo, kæmper med yoyo-vægten eller blot har svært ved at slippe de sidste kilo på sidebenene, så kan jeg hjælpe dig.

Der findes et utal af måder at behandle overvægt på. Den traditionelle behandlingsmetode er at give råd om kost og motion – men denne metode har vist sig ikke at være tilstrækkelig. Ydermere er det blevet påvist, at en ren diætetisk behandling af overvægt kan bidrage til at fremkalde tvangsspisning, og dette er dermed heller ikke vejen til succes.

Råd om kost og motion medfører, i de fleste tilfælde, et vægttab, men en efterfølgende vægtstigning er desværre ofte set efter en afsluttet diæt. En anden vej at gå er, at kombinere en behandling af årsagerne til overspisningerne, samt råd om kost og motion. At fokusere på årsagerne til overspisningerne, samt at give redskaber til at opdage og få styr på overspisningerne, bidrager til en aktiv handling for dig til at tage stilling til din situation og adfærd. I denne behandlingsform fokuseres der altså mere på årsagerne til den spiseadfærd man har, fremfor kun selve spiseadfærden. Adskillelige undersøgelser henviser til, at symptomer som lav selvtillid, dårlig selvkontrol og depression er almindeligt forekommende ved overvægt, men at der sjældent arbejdes med at reducere disse symptomer – det vil jeg derfor også hjælpe dig med.

Rigtig mange af de klienter jeg tidligere har arbejdet med, har prøvet adskillelige diæter og slankekure, men har hver gang oplevet at tage al den vægt de har smidt på igen. En efter en har de udtalt ”det er noget andet der er på spil”, og det er lige præcis det andet jeg har i sinde at arbejde med i mine kostvejledninger.

Ønsker du at høre mere om Kostvejledning ved overvægt, kan du booke en uforpligtende og gratis samtale her.

Undervægt

Undervægt kan kategoriseres på mange måder, og være forårsager af flere forskellige faktorer. Måske har du haft perioder med restriktive spisninger, måske har du været stresset og dermed glemt at spise. Uanset om din undervægt er opstået på baggrund af et ønske om at tabe dig, eller opstået pludseligt og uønsket, så kan jeg hjælpe dig.

Ligesom ved overvægt er der mange måder at behandle undervægt på. Igen er den mest effektive metode, at finde frem til hvad der er årsagen til undervægten, fremfor selve spiseadfærden der medfører undervægten.

Derudover handler behandlingen om undervægt også meget om hvad der så skal spises for at tage på, samt hvor meget. Når ønsket er at øge vægt, kommer det bag på mange hvor store mængder mad der ofte skal til. Samtidig kan man møde sætninger som ”du skal da udnytte at du skal tage på, og bare spise kage og is” hvilket henviser til, at man blot kan spise hvad man vil. Sandheden er, at man godt kan være undervægtig eller normalvægtig, men stadig have en krop der kan defineres som usund. Dette kan komme af en vægtstigning der udelukkende består af mættet fedt og sukker. Derfor er det mindst ligeså vigtigt at koncentrere sig om kostens bestanddele når man ønsker at tage på i vægt.

Ønsker du at høre mere om Kostvejledning ved undervægt, kan du booke en uforpligtende og gratis samtale her.

Tvangsoverspisninger (Binge Eating Disorder – BED)

Tvangsoverspisninger, eller BED, karakteriseres ved episoder med tvangsmæssig overspisninger, ledsaget af en følelse af kontroltab. Det er vigtigt at understrege, at alle kan have episoder hvor der overspises, men at det ikke er alle episoder der kan kategoriseres som tvangsoverspisninger.
Tvangsoverspisninger forekommer hvis der, ud fra en objektiv betragtning, indtages en væsentlig større mængde mad, indenfor en afgrænset tidsperiode, end man almindeligvis ville indtage i den pågældende situation. Ydermere skal der forekomme en form for kontroltab i forhold til madindtagelsen.

Andre karakteristika der kan være forbundet med overspisningsepisoderne er:

  • at der spises hurtigere end normalt
  • at der spises så man føler sig ubehageligt mæt
  • at der spises store mænger mad, uden sultfølelse
  • at der spises alene grundet skamfølelse over mængderne af mad der indtages
  • at der efter spiseepisoden opstår en følelse af væmmelse, trished eller skyld.

Tvangsoverspisninger kan være frustrerende og svære at gå igennem, derfor er det også vigtigt at få den rette rådgivning og vejledning til at lære at håndtere disse. Denne vejledning tager udgangspunkt i at lære at spise mekanisk samt at lære at forstå sine overspisninger.

Ønsker du at høre mere om Kostvejledning ved tvangsoverspisninger (BED), kan du booke en uforpligtende og gratis samtale her.